neděle 7. října 2012

Elektrické stahování okének

Dlouho jsem na autě nic nedělal. respektive od té doby, co jsem nainstaloval elektrické stahování předních okének.
Nechtěl jsem univerzální, koupil jsem použité z jiného Punta. Původní majitel mi je prodal včetně kompletní kabeláže a všeho potřebného za super cenu.
Největším oříškem při instalaci bylo z celého svazku kabelů vymotat ty, co patří k okénkům. Snažil jsem se podle schématu, ale byl to nadlidský úkol. Nakonec se ale zadařilo.
Připojení ke stávající elektroinstalaci už pak nebyl až takový problém. Vše funguje tak jak má a jsem spokojen:-)

sobota 16. června 2012

Vyhrála bílá

Tak nakonec vyhrála bílá barva na kola. Pololesklý bílý komaxit(RAL 9004) vypadá perfektně a na autě se mi kola ohromně líbí.
Posuďte sami...
... Puntik v celé své kráse:-)

Uvidíme jak dlouho to vydrží, ale byť jde o bílou barvu na které je vidět hodně špína, všechno jde krásně dolů pomale špatným pohledem, takže údržba bez problémů.
Kola jsem samozřejmě nechal vyvážit a spolu s překontrolovanou geometrií a drobnou úpravou sbíhavosti na přední nápravě se citelně zlepšila reakce na volant a při vyšších rychlostech už nevibruje volant.

Polep střechy

Puntík se chystá na polep střechy bílou fólií.Koupil sem vcelku běžnou bílou folii (RAL 9003, Oracal) pro vnější použití v šířce 126 cm, prodává se po metrech, takže 2 metry, cena cca 220 Kč. Trvanlivost by měla být 3 roky. Kupoval sem ve firmě Spandex v Brně.
Musel sem ještě zapravit jeden větší ťukanec na střeše, aby to pod filií tolik "nesvítilo" - takže se tmelilo, brousilo a stříkalo. Výsledek nakonec celkem ujde, hlavně aby pod folí nebylo vidět místo opravy.
Fotky dodám :-)

Oprava uložení zadní nápravy

Tak i na nás došlo... na levém zadním rameni odešlo uložení. Podle internetu běžný problém těchto fiátků. Koupil sem opravnou sadu a vrhl se na výměnu. Respektive sem si pozval svého kamaráda mechanika, celá výměna mu trvala cca 2 hodiny, bylo by to i rychlejší, ale začalo pršet, tak sem musel držet deštník :-D.  
Vnější ložisko bylo naprosto vylágrované, válečky vypadané z klece a kroužek vyrezlý. Oprava už byla opravdu nutná.
Toto jsme vytáhli 

Nejvíce času zabralo vytažení přirezlého ložiskového kroužku z jednoho ložiska. Nakonec jsme na něj museli zevnitř navařit housenku kovu a pak šel kroužek ven sám(stáhl se). Jinak to bylo vcelku bez problémové.
Je potřeba dávat na hadici od brzd - já ji neoddělával, ale snazší by bylo ji odmontovat, ale bál sem se, že ji už bych ji nepřipojil...
Po výměně uložení zmizely ostré kovové zvuky které při přejezdu hrbolů ze zádi vycházeli. 
Později sem ještě vyměnil tzv. puky, tedy podpory silentbloků v přední části ramene. Byl sem překvapen, že šrouby co silentbloky drží šli naprosto bez obtíží ven. Na internetu sem totiž četl dost hrůzostrašné scénáře jak se šrouby trhají a podobně, naštěstí to nebyl můj případ.Výměna pomohla od dunění ze zádi při dobržďování, které bylo podobné jako zvuky od skákající rezervy v kufru.


 Díly mě vyšly na cca 600 kaček, což je více než přijatelné. A zadní náprava je v pořádku, což potvrdilo i přeměření geometrie na laseru.


středa 30. května 2012

Ložiska uložení zadní nápravy

Kdyby se někdo rozhodl šetřit, a při výměně ložisek na zadním uložení ramene u Fiatu Punto, chtěl použít pouze nová ložiska a gufera, patří tam ložiska:
(Toto prosím neberte jako návod, jen sem dávám patřičné typy ložisek)
CBK 323B
442327N (SKF)
případně SB-TA2241 (CX JAP)

rozměry jsou následující:
 Rovněž tak rozměry gufer přikládám:
D = 42 mm
d = 30 mm
b = 7 mm
Na obrázku je ložisko bez prachovky, správně má být ale ložisko s prachovkou a jedním břitem.


středa 16. května 2012

Aktuální foto - květen 2012

Jelikož mi mírně uchází přední kola, myslím, že za to můžou steřelé ventilky, chtěl bych při jejich výměně nechat nakomaxitovat disky. Uvažuji nad černou, stříbrnou, nebo bílou barvou. Nejvíc sem nakloněn barvě bílé, co myslíte?

Pár aktuální fotek>


 







neděle 6. května 2012

Instalace dálkového otevírání pátých dveří (kufru)

Pustil sem se do instalace servomotoru na ovládání pátých dveří pomocí dálkového ovladače. Výstup na kufr již moje jednotka centrálního zamykání má - takže sem přikoupil jen jeden univerzální 5 kilový motorek z mého oblíbeného obchodu.
Na internetu sem se setkal se dvěma variantami kam motorek umístit - buď do dveří, nebo do spodní příčky kufru. Varianta kdy je motorek umístěn dole mě ale oslovila více. Přikládám jednu fotku z instalace nahoře, snad se autor nebude zlobit...

Jak sem ale psal, já jsem se rozhodl umístit servo dole. Samotná instalace motorku je poněkud složitější díky tomu, že motorek jde protáhnout odlehčovacími otvory jen velice těsně - doporučuji tedy koupit motorek 7kilový, který má štíhlejší tvar. 5kilový pohon se vleze, ale opravdu na knop. Já použil servo značky Keetec jehož součástí bylo i táhlo a montážní plech se šrouby.

Tahle nějak tam jde zasunout motorek...

Nejprv motorek a až pak sem nasunul táhlo otvorem po konektoru který je vlevo od zámku. Na konec táhla se pak nasune spojka, pomocí které spojíme táhlo s lankem které ovládá zámek.
  

 Provizorně připevněný motorek, při ladění



Teď už na hotovo...


Výstup z jednotky centrálu neměl dostatek šťávy(motorek neměl sílu otevřít dveře), takže sem musel přidat relé...

...takhle sem to zapojil. Trvalé napájení sem využil přívod k zesilovači.


Suma sumárum se použil: Servomotor 5kg s příslušenstvím, 6metrů dvojlinky, relé (14V, 30A - světla Favorit a spol.) pár centimetrů smršťovací bužírky, kousek hliníkového plechu, 4 fastony, 2 šroubky :-)










sobota 10. března 2012

Výměna okroužku na držáku cívek

Na foru Italiancars.org někdo řešil prolínání oleje kolem držáku cívek. To se dělo i mě, myslel sem si ale, že bude nutné měnit gufero na vačce a tak sem to nechával na servis.
Na fóru sem se dozvěděl, že je tam pouze těsnící kroužek, takže sem se rozhodl ho vyměnit.
Po demontáži držáku (dvě matky a jeden šroub) na mě vybafl hoodně ztvrdlý a sploštělý gus gumy. Sundal sem ho a zajel do autodílů koupit kroužek nový. Nevybíral sem podle rozměrů, ale podle oka. Po následném přeměření sem použil kroužek s vnitřním průměrem 35 a tloušťkou 4mm.


Nazpět, tak jak už to bývá, to nešlo jen tak. Teda šlo by, kdyby mi jedna matička nespadla do prostoru spojky. Ta díra má být asi nějak zadělaná, u mě bohužel nebyla. Takže sem musel ještě oddělat plechový kryt za kterým je setrvačník a matku vytáhnout. Naštěstí je kolem ozubení dostatečná mezera, aby matka prošla.


Namontoval jsem vše zpátky a hurá, auto jde i nastartovat:-D
Snad už tudy olej nepoteče.

Příprava na léto

Tak jsem po dlouhé době procházení inzercí narazil na tahle kola. Cena byla dobrá, takže nebylo co řešit. Ještě musí chvíli počkat v garáži, ale už se těším, až budu na autě:-)


pátek 3. února 2012

Denní svícení

Na Vánoce jsem dostal denní svícení od CarFace, kupované v Autokelly. každé světlo obsahuje 8 výkonných LED diod. Do instalace jsem se pustil snad už druhý den po Štědrém dnu. 
V nárazníku jsem nenašel takové místo, kdebych mohl dát světla bez úprav a tak sem se rozhodl, že do nárazníku vyřežu otvory patřičných rozměrů.
Nejprve sem tedy nárazník sundal, pěkný návod se dá najít zde. Nešlo to zrovna dvakrát nejlíp, ale popral sem se s tím, nejhorší byly šrouby co drží nárazník spojený s blatníky, ty mi daly zabrat...
Nárazník byl dole a tak sem pomocí plochého vrtáku a přímočaré pilky vyřezal otvory pro světla. Samotná světla sem připevnil pomocí přiložených šroubů a také sem je přilepil tavným lepidlem. Kabely od světel jsem po celé délce potáhl kobercovou páskou a následně připevnil stahovacími páskami zevnitř k nárazníku. Konce kabelů jsem vyvedl u předního světla pod kapotou.
Taky jsem při této příležitosti vystužil už jednou opravované (ne mnou) prokoplé místo v nárazníku na levé straně.
Celé mi to zabralo asi dvě odpoledne, počasí tehdy docela přálo a bylo, na tuto dobu, poměrně teplo.
Následovalo zapojení kabelů, což měla být hračka, ale nebylo tomu tak. Po zapojení kabelů dle přiloženého schéma světla neshasínala při zapnutí světel normálních. Zkoušel jsem různě přepojovat, zapojovat, rozpojovat...ale pořád to nefungovalo. Světla shasla pouze,když sem připojil vypínací napětí přímo na baterii. Po zdlouhavém laborování jsem se rozhodl použít ke shasíná ní denního svícení relé. Využil jsem relé z Favorita, které tam sloužilo pro spínání světel.

Tři vývody DS mám tedy zapojeny následovně:
12+ po otočení klíčku > u spínací skříňky
12- kostra > kostra u baterie
12+ po sepnutí parkovaček (slouží k vypnutí denníhosvícení)  > na relé (viz obrázek) a spínačku

Trvalo to dlouho, mockrát sem nadával, ale sem rád, že se podařilo a světla fungují tak jak mají:-)



neděle 22. ledna 2012

Potahy sedadel

Originální potah sedadel v mém Puntu nebyl nijak poškozen a řek bych, že i docela pěkný, barvy už ale byly docela vybledlé. Chtěl sem tak dát vnitřku auta trochu šmrnc, rozhodl jsem se proto, že koupím nové potahy. Prohledával jsem různé internetové nabídky obchodů a taky Aukro. Nakonec jsem koupil sadu potahů v Lidlu - zdá se to být podivné, ale i toto tam lze koupit.
S oblékáním sedaček jsem si dal práci a snažil se, aby obepnuly povrch sedadel co nejlépe. Oddělal sem taky všechny plasty, co jsou na sedačkách, aby žádné ovládací prvky nebyly schovány pod látkou. Po potažení sedaček jsem plasty vyčistil a dal zpět na místo.
S kvalitou jsem velice spokojený a ani po několika měsících není znát opotřebení.
Obrázek z katalogu Lidl-u

pátek 6. ledna 2012

Výměna klasických žárovek za xenonové

Při opravě patic v předních světlech sem taky vyměnil žárovky. Osramky jsem nahradil osvědčenými "modrými" žárovkami od Autolamp-u (používám v motorce). Dělá se i výkonnější verze se 100W, ale to se mi zdálo moc. Žárovky vydávají světlo více zabarvené do bíla, což se mi líbí. Přikládám pár fotek ze dne, když si vzpomenu, přidám i něco za tmy.
si vzpomenu, přidám i něco za tmy.

H4 Osram
H4 Autolamp Xenon Blue
H4 Osram
H4 Autolamp Xenon Blue

Po pár nočních jízdách můžu napsat, že světlo není o moc intenzivnější, ale je bílejší, což sem chtěl. Noční jízda je příjemnější.

Výměna patic v hlavních světlometech

Jelokož patice  pro žárovky H4 v předních světlech byly teplem vypálené a popraskané, rozhodl jsem se je vyměnit za keramické. Hlavním důvodem výměny bylo občasné pohasnutí potkávacích světel - špatný kontakt.

Koupil jsem tedy dvě patice za á 38Kč a napájel je místo původních. Spoje sem zaizoloval smršťovací bužírkou a káblíky pečlivě vrátil do původních husích krků.

Zapojení dálkového centrálu

Po odpojení jednotky alarmu Jablotron mi zůstala v autě jednotka a motorky centrálního zamykání. V  předních dveřích (L+P) jsou motorky s kontaktem pro otevření zbývajících dveří. Dálkový centrál jsem chtěl, koupil jsem tedy přes Aukro novou jednotku spolu se dvěma ovladači pro vystřelovací klíče.


Zapojení bylo vcelku jednoduché, součástí byl český návod a spolu s návodem k Jablotron alarmu jsem už věděl co kam zapojit. Prvně jsem to nanečisto pospojoval přes elektrikářskou čokoládu, po ověření funkčnosti jsem vše zapájel na správná místa. Jednotku mám umístěnou u pojistkové skříňky, spolu se smotkem kabelů zabírá dost místa, ale vleze se.
Jednotka má krátkou anténu, ale dosah ovladačů je impozantní. Z jednotky je možné vyvést indikační diodu, bohužel mi indikace nefunguje (možná je jen špatná dioda, předělával sem modrou co byla součástí balení za červenou a až ta nebliká. Změna polarity nepomohla... ).
Výstup na ovládání kufru jsem zapojil na sirénu od alarmu, takže po dlouhém zmáčknutí patřičného tlačítka na ovladači siréna třikrát pípne - skvělé pro odhánění nenechavců a potěšení sousedů:-)
Planžety do ovládání na Fiata jsem koupil v Brně v obchodě s autodoplňky. Vyfrézoval mi je zámečník za 40 Kč kus. Dveře odemykám pomocí dálkového ovládání, impuls od jednotky je dostatečně silný a zamyká to lépe jak s původní (originální) jednotkou alarmu. Klíče mají místo pro čip imobilizéru, takže sem jen přehodil z jednoho původního klíče, protože nový čip stojí 600,- a to se mi zdálo dost.
Jsem tedy plně spokojen :-)
PS: abych jen nechválil, klíče jsou podle popisu sice zesílené, ale ani tak nedosahují pevnosti originál škodováckých, nebo WV klíčů, prostě se ta planžeta trochu kvedlá, ale funguje bezchybně.

Odpojení alarmu Jablotron

Když sem Punto koupil, byl uvnitř zapojen alarm od Jablotronu (CA-300P). Jak sem později zjistil, součástí zabezpečení byla i samostatná jednotka pro ultrazvuková čidla pohybu a jednotka pro ovládání centrálu dveří. Vše bylo krásně, zcela profesionálně zapojeno a ukryto.
Co na plat -  neměl sem dálkové ovládání, nové by se dalo sehnat, ale obtížně a za cenu, za kterou sem koupil novou jednotku a dva dálkáče s vystřelovacími klíči.
Rozhodl jsem se tedy, že starý alarm vypojím, v té době už jsem měl koupenou novou jednotku a tak jsem vypojil všechny spojení od alarmu k palubním rozvodům elektriky. Byla to docela fuška, drátů tam bylo habaděj.  Všechno, co zbylo, je na fotkách a pakliže by o to někdo projevil zájem, levně odprodám.

Oprava olejové vany

Když jsem Punto koupil, na první pohled byl vidět, že z motoru teče někde olej. Vypadalo to, na těsnění pod víkem ventilů - to sem vyměnil, oleje mírně ubylo, ale pořád to teklo dost. Myslel sem, že to vyřeším při výměně rozvodů, že je špatné gufero na vačkové hřídeli.
Než ale došlo k výměně rozvodů, přišel sem dost kuriózním způsobem na to, že olej teče jinudy. Vapkou sem umýval spodek auta od oleje, abych mohl před zimou natřít podvozek Rezistinem. Do druhého dne, přes noc, ale vyteklo pod auto asi litr oleje. Paprsek vody dokonal dílo a oloupal rez z olejové vany, olej pak začal téct daleko rychleji. Nevadí, aspoň sem přišel na to, odkud to teče před domem a ne na na horách v Jeseníkách...
Zprvu sem koukal na vanu novou, ale po zjištění ceny, mě přešla chuť - cca 1500 za nejlevnější polský plech. Začal sem uvažovat nad zavařením, od toho jsem ustoupil a nechal vanu u známého potáhnout mosazí - jupí, po nainstalování nic už asi 2 měsíce neteče. :-)

Výměna těsnění víka ventilů

In progress :-)

středa 4. ledna 2012

Začínáme

Založil jsem si tento blog za účelem publikování některých poznatků, se kterými se ve svém životě setkávám. Jsem kutil, modelář, a tak často prohledávám internet kvůli různým radám a tipům.Často nemůžu nic najít pak postupuju podle sebe, proto bych sem chtěl umisťovat různé rady a postupy, které by mohli pomoct dalším lidem.